Paardencoach
Een paardencoach is iemand die met de hulp van paarden mensen begeleidt in hun persoonlijke of professionele mentale ontwikkeling. Net zoals bij andere vormen van coaching dus, maar dan met de hulp van een paard.
Coachen
Bij coachen staat jouw ontwikkeling centraal en word je begeleid in wat je zelf wilt bereiken. Het is geen therapie, je wordt niet behandeld.
Het paard
Een paard is een prooidier, een vluchtdier en is voor zijn overleving afhankelijk van zijn vermogen om snel een kudde te vormen. Als het nodig is, doet hij dat ook met andere dieren of met mensen. Het paard spiegelt daarbij de ander om te zien of hij daarmee veilig die kudde kan vormen en hij reageert daar vervolgens op. Van deze eigenschap maken we gebruik bij paardencoaching. Het paard luistert niet naar wat je zegt, maar reageert op je lichaamstaal en met name op wat je voelt, wat je denkt en wat je behoeftes zijn. Ook als jij je daar misschien niet van bewust bent. Dat geeft je waardevolle inzichten in jezelf en kan je helpen met vraagstukken in je leven, privé of bij je werk. Hetzelfde paard kan bij verschillende mensen dus heel anders reageren.
De coach
De paardencoach begeleidt de sessie door de signalen van het paard te observeren en te benoemen, vragen aan je te stellen en kleine opdrachten te geven, waarop jij en het paard op elkaar reageren. Bij deze vorm van coaching ben je meestal buiten, in een omheinde ruimte, waarbij het paard vrij kan bewegen. Het paard kan er dus voor kiezen om erbij te komen, of weg te lopen, om te bewegen of om juist stil te staan of zelfs te gaan liggen. Naast grote bewegingen geeft het paard ook veel kleinere signalen af, zoals met de oren, de mond, de neus en zijn houding. Zelf blijf je naast het paard, je gaat er niet op zitten; het is geen training van het paard. Voor een paardencoaching hoef je zelf dan ook geen ervaring met paarden te hebben.
Bijzondere ervaring
Omdat het paard zo’n krachtig en groot dier is en zo puur reageert, is een paardencoaching een hele bijzondere ervaring, waarbij je snel tot de kern kunt komen.
Opleiding
Als paardencoach moet je de kunst van coachen onder de knie hebben, maar ook verstand hebben van paarden en paardensignalen. Om dat te bereiken heb ik de post-HBO opleiding gedaan tot Cognitief Coachen met Paarden bij het Centrum van Paardencoaching.
Daarna heb ik de vervolgopleiding “Ik met PK” bij het Centrum voor Paardencoaching gehaald, waarbij gebruik gemaakt wordt van de ACT methode (Acceptance and Commitment Therapy). ACT is wat mij betreft een geweldige aanvulling op coachingsgebied en bij uitstek geschikt om met paarden toe te passen.
In 2021 heb ik bij Caprilli de opleiding Systemische Paardencoaching (Basis 2) gedaan. Door samen met de paarden systemisch te kijken naar je situatie, hoef je vaak minder hard te werken om tot een oplossing te komen.
Door intervisie en continue nascholing zorg ik ervoor dat mijn kennis en mijn vaardigheden op peil blijven, zowel op het gebied van coachen als wat het paard als co-coach betreft. Behalve op deze gebieden, zorg ik ook dat ik up to date ben op het gebied van veiligheid en natuurlijk van het welzijn van het paard.
Het welzijn van het paard gaat in de praktijk vaak door het maagdarmkanaal. Net als bij mensen, maar paarden hebben een andere stofwisseling. Daarom heb ik de cursus Paardenvoeding gevolgd bij Horse and Feel. Ik ben lid van de Horse and Feel Community Paardenvoeding en ik leer daar elke dag meer.
Nieuwsgierig geworden en wil je meer weten? Neem dan contact met me op, dan vertel ik je meer!